Spiritualiteit & Meditatie

een meditatieavond rond Zen en Christendom

Mijn naamgenoot, Zenleraar frater Ton Oostveen, heeft zijn Zendo ‘Prajna Karuna’ (wijsheid en mededogen) in Zeist-West, nog net behorend tot de gemeente De Bilt. Als ik door de poort van het fraterhuis naar binnen rijd zie ik, op een deur aan de linkerzijkant van het gebouw, met grote letters ZEN staan. Nadat de jassen aan de kapstok zijn gehangen en de schoenen vervangen door een extra paar dikke sokken, loop ik met een groep van ongeveer twintig mensen een langwerpige ruimte binnen. Afbeeldingen van Christus en Boeddha staan in het zelfde vertrek.. De éénheid met het AL, of de éénheid met de Grote Werkelijkheid zoals men het in de Zentraditie noemt, is hier te vinden. Zo ook een goed voorziene tafel met koffie en thee daarop.

Wij drinken terwijl de frater toelicht: “of je nu een christelijke of boeddhistische monnik bent , een soefi-mysticus of gewone burger, de weg naar God leidt uiteindelijk voor iedereen naar dezelfde Bron. Zen beoogt je niet alleen rust van geest te brengen d.m.v. stilte, maar bovenal inzicht in de éénheid die wij werkelijk zijn, welke zich vertaald in mededogen en liefde. Mededogen en liefde ten opzichte van de aarde, mens, dier en plant. Bijkomend voordeel is onder andere het ontwikkelen van geduld, niet onbelangrijk, als je weer eens in de file geraakt”. Zen meditatie is niet voor watjes. Het vergt zeker in het begin een grote mate van discipline, in een niet zo gemakkelijke houding, tijdens het in stilte zitten. Je moet tenslotte alert blijven om je bewust te worden van je diepste werkelijkheid, je Zijn, of juist de storende laag die er omheen ligt. Bewust worden en blijven is moeilijk in onze huidige tijd, die gekenmerkt wordt door een toenemende behoefte, respectievelijk verslaving aan prikkels.

Ik weet, dat de diepgang bij groepsmeditatie regelmatig groter is als bij een individuele meditatie. Op indringende wijze word ik geconfronteerd met deze realiteit als halverwege de sessie tranen uit mijn ogen komen en een nat ‘waarheidsspoor’ op mijn wangen achterlaten. Ik heb namelijk een heftig jaar achter de rug. Tijdens dat meditatiemoment voelde ik het weggestopte verdriet hierover, de gebrokenheid in mij, juist doordat je in Zen probeert één te worden. Mijn sociale afweerwapens waren gaandeweg de meditatie in de nulstand beland . “Maar het voelen van die gebrokenheid is tegelijkertijd het begin van je genezing, de scheur in je hart kun je nu gaan helen”, vertelde de medezitster aan mijn linkerkant mij na afloop. Verbondenheid met mijzelf door middel van meditatie bleek de geestelijke ingreep, die daarvoor nodig was.

Zen zorgt voor orde in je hoofd, het zijn in het NU. Het bevordert het besturen van je gevoelens, in plaats van dat deze zich voor je verbergen of erger, met je op de loop gaan.
Het was een indrukwekkende meditatieavond in Zeist, die op passende wijze afgesloten werd met de theeceremonie, waarbij de leeg gedronken theekopjes in volgorde, als een ‘wave’, tikkend op de vloer werden terug gezet.
Namasté zen-frater Ton!

De Zen cursussen die Ton Oostveen geeft zijn gebaseerd op de Japanse en Chinese Zen,
met een brug naar de Christelijke mystiek en geloofstraditie.
Ze zijn voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.
Informatie over de cursussen die in september beginnen :
tonoostveen@fratersvanutrecht.nl
tel.0306976252