Maatschappij & Humor

Op zoek naar een prikkelarme omgeving

nivonhuis Morgenrood

In 2016 verblijdde de Randstedelijke Rekenkamer mij met een rapport waarin zij aandrong op meer respect voor stiltegebieden. Deze komen te vaak in het nauw als er nieuwe plannen worden ontwikkeld. Stilte biedt tegenwicht aan de drukte van ons dagelijks leven. Uit talloze onderzoeken blijkt dat stilte een positief effect heeft op onze gezondheid. De levensweg die wij tegenwoordig berijden is niet langer een provinciale B-weg of zelfs maar een traditionele snelweg. Nee, het is een supersonische weg. Digitaal denken en handelen is in onze eenentwintigste eeuw nu eenmaal een ‘must’ geworden. Computer, tablet en smartphone bezorgen je, naast gebruiksgemak, vooral ook veel prikkels….
En alhoewel we beseffen dat we meer moeten bewegen om ons lichaam gezond te houden, wordt het daarentegen een ander verhaal wat betreft het omgaan met die vele prikkels! Yoga, mindfullness en meditatie kunnen je hierin de weg wijzen. Maar als je nu een paar dagen of zelfs weken geen prikkels wilt? In Nederland?

Met die vraag werd ik zo’n vijfentwintig jaar geleden geconfronteerd.
Ik wilde een paar dagen geen afleidende gedachten of andere prikkels. Een aantal jaren daarvoor was ik gescheiden en ging gebukt onder een lege portemonnee. Zie je het voor je? Heel, heel diep bukken om toch nog geld te vinden om alimentatie, huur etc. te betalen. Daar krijg je klachten van……
Mijn bruto inkomen bleek te hoog voor huursubsidie, maar als ik een starterswoning met 100% hypotheek zou kopen, dan kon ik gebruik maken van aantrekkelijke subsidieregelingen. Een behoorlijke tweedehands auto lag dan ook weer in het verschiet. Maar ja, de nadelen van een koopwoning moest ik toch ook onder ogen zien.

Ik besloot op zoek te gaan naar een prikkelarme omgeving om daar dan gedurende een paar dagen de voor- en nadelen van het al dan niet kopen op een rijtje te zetten. Zo’n verblijf moest niet te duur zijn en ook nog in Nederland…Het was maart, dus een tentje was te koud.
Nu ben ik een man met twee benen en ik sta het stevigst als ik met één been in de natuur en het andere in de maatschappij sta.
Er bleef uiteindelijk voor mij dan ook maar één goede plek over: een natuurvriendenhuis van het NIVON. Ik koos voor natuurvriendenhuis Morgenrood aan de buitenste grens van Oisterwijk. De achterkant van dit huis grenst aan de bossen en de mooie Kampinaheide. Gedurende een drietal doordeweekse dagen was ik hier, samen met een jong stel als huiswachters, en met nog twee of drie gasten. Overdag lekker wandelen of fietsen in de bossen of heide en ‘s avonds ‘mensenwarmte’ middels gezellige gesprekken. Het werd helder dat een woning kopen, voor mij een juist besluit zou zijn. En die goede tweedehands auto kwam er ook na een paar jaar……