Spiritualiteit & Meditatie

Klankmeditatie – belevenis of beleving?

Klankmeditatie - belevenis of beleving?

Een antwoord op deze vraag hoop ik te vinden in de Sint Maartenskerk in Maartensdijk. Mijn stressbarometer is opgelopen tot stormachtige hoogte nadat de verkoop van mijn woning op het laatste moment is afgeblazen. De al te uitbundige uitbreidingsplannen van de aspirant koper bleken niet verenigbaar met de gemeentelijke woonvisie.
Dan is het fijn om een plek in je eigen dorp te hebben waar de stress weer genormaliseerd kan worden, waar je kunt ontladen. Dankbaar kijk ik dus uit naar vanavond waar een heel bijzondere vorm van meditatie op het programma staat: klankmeditatie. Op verzoek van de meditatiegroep is klankkunstenares Maria Fröhlich uit Duitsland, uitgenodigd om ons met deze ontspannende ervaring kennis te laten maken. www.hetgelukkigehart.nl
Zoals gewoonlijk zijn gelovigen of niet gelovigen binnen of buiten Maartensdijk ook van harte welkom.

Vijfendertig mensen hebben hiervan gebruik gemaakt en liggen in de sfeervol verlichte kerk op matjes en met een deken toegedekt, op de grond. Om te ervaren wat klanken, trillingen, vibraties, getinkel en getonkel met je doen. Zuster Maria legt uit dat de sessie anderhalf uur duurt en dat je alleen hoeft te ervaren. Als je naar de WC moet ga je stilletjes en als het je teveel wordt vertrek je rustig naar buiten. En….. dat doet dan ook één deelneemster na zo’n tien minuten. Zelf denk ik na ongeveer een kwartier: “toch wel lang anderhalf uur, is het wel echt die enorme diversiteit aan klanken of heeft ze mogelijk ook een keyboard bij zich?”
Maar dan laat ook de kerk zelf van zich horen middels een ‘wasmachineachtig’ geluid, langzaam aanzwellend en afnemend. Het blijkt de verwarmingsinstallatie die ook zijn bijdrage levert aan het klank en geluidsspel. En dan kan ik mij overgeven aan deze indrukwekkende ervaring.

Half dommelend onder een deken is de meditatie verrassend snel voorbij. En met oer natuurlijke instrumenten zoals ik later zie! Een grote Tibetaanse gong, Japanse en Tibetaanse klankschalen en niet te vergeten de ‘regenmaker’. Een holle houten pijp van ca. twee meter lang, gevuld met zaadkorrels. In de pijp zijn houten tandenstokers gestoken die het zaad bemoeilijken om naar beneden te stromen als de pijp wordt omgedraaid. En dat geeft dan weer het effect van regen. Voor mij was vanavond een overweldigende ervaring, moeiteloos ook. De klankschaal meditatie beoogt geestelijke blokkades op te heffen, opdat lichaamscellen gereinigd kunnen worden. Nog drie dagen daarna vervolgt dit proces zich. Wel combineren met veel water drinken zodat de afvalstoffen ook afgevoerd kunnen worden.

Ik sprak mensen die tweemaandelijks zo’n meditatie beleven als onderdeel van hun levensstijl. Onderga je het voor de eerste keer dan is het werkelijk een belevenis, zo bleek mij. Morgen kijk ik weer met vertrouwen op mijn stressbarometer!

Ton Oostveen