Toerisme

De geest(en) van Holset

Vakantie in Zuid Limburg is het hele jaar door een genoegen. De cultuur, de bouwstijlen en het heuvelachtige landschap zijn voor mij een uitdagende verandering van mijn levensritme.
Met genoeg hotels en pensionnetjes, waar je kunt vertoeven. Mijn keuze is `low budget`, in het natuurvriendenhuis Eikhold te Heerlen. Het verblijf in deze trotse villa geeft je al bij aankomst een ander gevoel. De kapitale villa kwam in het jaar 1969 in handen van het Nivon voor een bedrag van f 85000,–. Ze kent een rijke traditie waarin onder andere Koningin Wilhelmina en prins Hendrik te gast waren.

20160803_sint_benedictus

Op mijn eerste vakantiedag rijd ik met de auto naar het dorpje Vijlen. Vandaar ga ik te voet naar Holset.

Over een smal, groen, met grind bedekt paadje dat zich slingert langs de onderkant van de heuvels, zie ik onderweg een oude weide met enkele bomen waar paarden zich tegoed doen aan donkergroen gras. Links op pakweg 700 meter afstand ligt een imposant, hoog gelegen klooster: de Sint Benedictusberg Abdij. Het weer voldoet niet aan de karige Nederlandse norm, maar het zonnetje blikt wel af en toe nieuwsgierig vanachter de grijze bewolking. En heet mij op die manier welkom …
Dan zie ik Holset liggen, een moment om even te `wortelen` in de aarde.
Het lijkt alsof hier vanuit de hemel een handvol kruimels is gestrooid om de mens gelukkig te maken. Een paar 18e eeuwse vakwerkboerderijen, woonhuizen en een pittoresk kerkje op een heuvel in het Limburgse heuvellandschap. Met pakweg 150 inwoners.

Uit de drie horecagelegenheden kies ik herberg `Oud Holset`. De herberg ligt pal tegenover de ingang van het pelgrimskerkje, 20160803_oud_holsetgewijd aan de heilige Genoveva. De goede geest, die ik hier voel, kan ongehinderd de open deur van de herberg binnen om daar zijn heilzaam werk op geest en lichaam uit te oefenen. Spontaan reserveer ik een diner voor de volgende avond.
Als ik echter rondom het kerkje loop, bespeur ik geleidelijk ook een toch wel sinistere sfeer, iets van venijn dat zich moeilijk laat omschrijven. En ja, aan de achterkant zie ik een donkere poel. Een broedplaats van de zeldzame `vroedmeesterpad`. Ik lees dat op deze plek in vroege tijden de heidense Bel werd vereerd. Respect dwong Bel af met mens en dierenoffers….

20160803_dom_akenDe volgende dag bezoek ik de vroegere koningsstad Aken. In de namiddag vraagt mijn maag nadrukkelijk om aandacht en rijd ik naar Holset voor een op biologische `leest` geschoeide maaltijd. Het is inmiddels donker als ik de auto pak voor de terugreis. Amper het dorp uit vangen mijn koplampen honderden padden die de weg oversteken op zoek naar avontuur en paringsgeluk. En dit wordt tientallen fataal. De goede geest van het pelgrimskerkje is hier beslist verflauwd. Tientallen lijken van padden op de weg en in de berm doen mij vermoeden dat Bel hier nog steeds respect eist!

Holset, bovenaards dorp met twee geesten …

Ton Oostveen, juli 2016

 

Tevens gepubliceerd op Nivon.nl
en op de website van VVV Limburg